Klubbens historie

Silkeborg Badminton Klub 1942-2001

Forfattet i oktober 2001 af Ole Christjansen, redigeret af Thomas Møller i august 2024

Silkeborg Badminton Klub blev startet den 28. januar 1942. Ved at studere klubbens gamle og nuværende forhandlingsprotokoller fremgår det, at klubben gennem årene har haft 13 forskellige formænd. Der var dog stor udskiftning i starten, idet man havde seks forskellige formænd i løbet af de første tre år.

Klubbens stiftende generalforsamling blev afholdt den 28. januar 1942, og den første formand var Leo Hellebert. Bestyrelsen bestod desuden af Helge Christiansen, Agner Busborg, Martha Houlberg og Peter Møballe. Ifølge Silkeborg Avis den 29. januar 1942 kostede det et indskud på 3 kr. at blive medlem, og kontingentet var 3 kr. pr. måned, hvilket gav ret til en single- og en doubletime om ugen. Leo Hellebert forlod dog byen kort efter, og ved den første ordinære generalforsamling den 27. februar 1942 blev Agner Busborg valgt til formand. Mødet blev afbrudt af luftalarm og genoptaget lørdag aften den 28. februar 1942.

Allerede i september samme år blev der igen afholdt generalforsamling, og klubben skiftede formand til Otto Munck. Den 7. januar 1943 besluttede klubben at give et bidrag til driften af Idrætshøjskolen i Vejle ved køb af en mursten pr. medlem, hvilket blev til i alt 15 kr. Det første store stævne blev afholdt den 16. marts 1943 i Sønderport, hvor der blev spillet mod Grauballe.

Den 24. september 1943 fik klubben igen ny formand, Peter Møballe, og klubbens nuværende (2001) eneste æresmedlem, Jens Thuesen, blev valgt ind i bestyrelsen. Jens Thuesen sagde først stop efter 43 år.

I årene 1944-47 skiftede klubben formand fem gange. Ejner Østergaard afløste Peter Møballe den 7. september 1944 og overlod posten et år efter til A. Vilner. Efteråret 1945 forlod A. Vilner byen, og Agner Busborg overtog posten indtil næste generalforsamling i september, hvor Ejner Østergaard igen blev formand. Han blev dog afløst af Alfred Eriksen den 14. august 1947.

Alfred Eriksen styrede klubben i seks år. Referaterne viser, at formanden og næstformanden blev pålagt at bruge mere tid på deres familier, og Jens Thuesen blev anklaget for at snakke for meget under møderne. Jens Thuesen beslaglagde alle klubbens damer til førsteholdet, så de andre hold måtte klare sig bedst muligt.

Jens Thuesen overtog formandsposten i september 1953 og sad på posten i syv år. Ifølge referaterne fyldte TV meget ved møderne i årene 1958-60, da Jens var en af de første, der fik fjernsyn. Jens Thuesen overlod formandsposten i oktober 1960 til E. Gertov og overtog selv posten som kasserer. Året efter blev der igen valgt ny formand, Kaj Jensen, som blev i seks år.

I Kaj Jensens formandstid blev Knud Morthensen valgt ind i bestyrelsen i oktober 1961 og sad uafbrudt til april 1988 som sekretær. I december 1965 blev Jørgen Olsen valgt ind i bestyrelsen. To år senere overtog Jørgen formandsposten og beholdt den indtil april 1988, da både han og Knud Morthensen trådte tilbage efter 21 års stabil ledelse af klubben. Jens Thuesen virkede som kasserer indtil 1986.

I januar 1969 blev snakken om egen hal igen aktuel, men ansøgningen blev afslået af kommunen. I 1969 indledte man forhandlinger med Gødvad Sogneråd, og der blev udarbejdet et projekt, men kommunesammenlægningen den 1. april 1970 satte en stopper for planerne. Tegningerne til den nye hal ligger stadig, men der er ingen garanti for, hvornår projektet bliver en realitet.

Generalforsamlingerne i SBK har aldrig tiltrukket mange medlemmer. Den 30. september 1970 var der 14 medlemmer inklusiv bestyrelsen. Ved generalforsamlingen den 3. januar 1977 blev Hans Henrik Fløe, som senere blev formand for DBF, valgt ind i festudvalget.

Den 11. december 1978 havde klubben 578 medlemmer, og familien Olsen var en stor drivkraft. Lisbeth, Hans Henrik, Birgitte og Jørgen var alle involveret i arbejdet. Kendte spillere og ledere som Anette Ravnholt, Per Thuesen og Niels Erik Kofoed blev også nævnt.

I juni 1980 stiftede man Badmintonfonden af 1980 for at støtte badmintonsporten i klubben. Medlemstallet steg og toppede i 1985 med 661 medlemmer, hvorefter det faldt støt på grund af nedskæringer i hallernes timetal. Klubben gjorde flere gange indsigelse mod fordelingsnøglen for timerne, men uden held.

Foråret 1986 blev brugt til at forme klubbens idé og målsætning. Der blev udarbejdet en organisationsplan, og Hans Ole Pedersen og Ole Christjansen var drivkræfterne bag dette arbejde. På generalforsamlingen i 1986 gik klubbens mangeårige kasserer, Jens Thuesen, af efter 43 år i bestyrelsen og blev udnævnt til klubbens første æresmedlem.

Klubben fik nu gang i eget klubblad, Outside, redigeret af tre kvinder. Den 7. april 1988 blev der afholdt et stort opvisningsstævne, SDS Master Class, i Silkeborg Hallerne med 500 tilskuere. På generalforsamlingen senere i april trådte Jørgen Olsen af efter 23 år i bestyrelsen, heraf de 21 som formand. Hans sekretær, Knud Morthensen, stoppede også, og Ole Christjansen blev valgt til ny formand.

Det har længe været klubbens ønske at få egen hal. I 1990 arbejdede man seriøst på et projekt med forskellige idrætsgrene, men den nye Folkeoplysningslov satte en stopper for det. Samme år begyndte man at forberede klubbens 50-års jubilæum i 1992 og fik tildelt de danske mesterskaber for seniorer, DM '92. Dette mesterskab blev en stor succes og gav klubben ros og penge til klubkassen.

Efter jubilæumsåret fik klubben blod på tanden og søgte om at afholde Danish Open i forbindelse med Silkeborg bys 150-års jubilæum i 1996. I stedet fik man tildelt Badminton VM Ungdom '96, som blev afholdt i Silkeborg Hallerne. Stævnet var en stor succes med 500 deltagere fra 54 lande og gav klubben ros og penge til klubkassen. En styregruppe bestående af Leif R. Hansen, Mads Miltersen, Steen Hagengaard, Hans Ole Pedersen og Ole Christjansen stod for den overordnede ledelse af SBK's opgaver ved VM.

SBK har haft samarbejde med flere udenlandske klubber. Det startede med Østrig, London og senere en klub i Kaiserslautern, Tyskland. Venskabet med Kaiserslautern har ført til flere besøg og personlige venskaber. To tyske spillere hjalp også til under VM i 1996.


Der har været udskiftninger i bestyrelsen, og det har været svært at få stabilitet på kassererposten. I 1997 blev Mikael Krintel valgt ind i bestyrelsen og overtog posten som kasserer. Efter det store arbejde med VM i 1996 holdt klubben lav profil, indtil DGI Landsstævnet i 1998, hvor medlemmerne igen blev kaldt til at hjælpe med indkvarteringen på Gødvad Skole.

På generalforsamlingen i april 1999 blev Ole Christjansen afløst af Mikael Krintel som formand. Fem personer har siddet i formandsstolen gennem længere perioder: Alfred Eriksen, Jens Thuesen, Kaj Jensen, Jørgen Olsen og Ole Christjansen. Jens Thuesen og Jørgen Olsen har gjort en særlig stor indsats for klubben.

Denne gennemgang af SBK's historie fokuserer på formandsskiftene gennem årene. Arbejdet som formand kunne ikke klares uden stor indsats fra mange andre i klubben, både i og udenfor bestyrelsen. Formændene er blevet skrevet om i de gamle protokoller, men deres arbejde har altid været støttet af mange andre i klubben.